Razbijena mreža “najopasnijeg virusa na svetu”

 Razbijena mreža “najopasnijeg virusa na svetu”

Međunarodni tim predvođen nemačkim i holandskim policijskim snagama srušio je operativnu mrežu Emotet, opisanu kao “najopasniji malver na svetu”.

“Doviđenja botneti. Ogromna globalna operacija srušila je najopasniji zlonamerni softver na svetu”, napisali su na društvenoj mreži Twitter iz Evropola, prenosi DW.

Infrastrukturu Emotet koristile su uglavnom mreže organizovanog kriminala, a nakon dvogodišnje istrage, ugašena je mreža koja se prostirala kroz čak osam zemalja.

Kako radi zlonamerni softver?

Emotet je, poslednjih godina, jedan od “najopasnijih instrumenata za sajber napad”, kako ga je klasifikovao portparol Evropola, dodajući da se prvi put pojavio 2014. godine kao “trojanac”.

Često bi u imejl sanduče mete stigao neki naizgled bezazleni dokument, poput Word datoteke. Virus je, tako, bio sakrivan u lažnim fakturama, informacijama o koronavirusu i slično.

Jednom kada dospe u sistem, ovaj dokument služio bi zlonamernim korisnicima za dobijanje pristupa bankarskim podacima ili sličnim osetljivim informacijama koje se nalaze na računaru koji je meta napada.

Povezane vesti