Kalendar velikih esports turnira u 2021. godini

 Kalendar velikih esports turnira u 2021. godini

Pandemija korona virusa još uvek ne slabi, ali su profesionalni igrači, organizatori turnira i navijači u novu godinu ipak ušli puni nade i optimizma. Sa pojavom vakcina, LAN turniri u 2021. godini će možda postati i realnost. Zato smo odlučili da vam damo mali pregled najvećih esports događaja u 2021-oj, i smestimo ih u jedan hronološki organizovan kalendar. Imajući globalnu situaciju u vidu, preporučujemo vam da sve ove datume posmatrate sa rezervom. Pa da počnemo!

18. januar – početak DPC 2021 sezone (Dota 2)

Nova DPC sezona je već uveliko počela u vreme sastavljanja ovog kalendara. DPC 2021 je podeljen na dve sezone šestonedeljnih regionalnih liga, na čijem vrhuncu će se održati i po jedan Major, dok nas na samom kraju čeka The International.

Svaki od šest regiona će učestvovati u sopstvenoj regionalnoj ligi sa gornjim i donjim divizijama takmičenja, koje će pokrivati odgovarajući organizatori.

 • Evropa – Dreamhack
 • CIS – ESL
 • Kina – Perfect World
 • SEA – PGL
 • Severna Amerika – BTS
 • Južna Amerika – Dota Pit

U zavisnosti od rezultata u svojim regionalnim ligama, ekipe će osvajati novčane nagrade, DPC poene, ali i plasman na predstojeći Major. Prva sezona će trajati u periodu od 18. januara do 28. februara. Ovako je organizovan ostatak DPC-ja:

 • Prvi Major: 25. mart – 4. april
 • Druga sezona: 13. april – 23. maj
 • Drugi Major: 2. jun – 13. jun

18. januar – M2 World Championship (Mobile Legends: Bang Bang)

M2 World Championship je najveći turnir u hit mobilnoj mobi Mobile Legends: Bang Bang, na kojem su se takmičili ekipe iz Jugoistočne Azije, Japana, Brazila i Rusije. Nagradni fond je iznosio $300,000.

Šampion takmičenja je BREN, prva filipinska ekipa koja je osvojila M2 World Championship turnir. U finalu su savladali tim Burmese Ghouls.

Foto: Blast Global 19. januar – BLAST Premier Series (CS:GO)

19. januara je počeo BLAST Premier Global Finals turnir, koji je trebalo da se održi u 2020-oj, ali je bio odložen zbog pandemije. Nagradni fond od 600 hiljada dolara su podelile najbolje CS:GO ekipe na sceni, dok je Na’VI uzeo i još jednu šampionsku titulu, savladavši Astralis u velikom finalu. Lower bracket finals je takođe oborio rekord za najgledaniji CS:GO onlajn turnir, tokom duela između Na’VI-ja i Vitality-ja.

BLAST Premier Series se vraća i u 2021. godini. Ovako izgleda kompletan raspored:

 • 16. maj – BLAST Premier Spring 2021 Finals

Osam ekipa će se boriti za nagradni fond od $425,000 i Global Final 2021 plasman. Pre prolećnog BLAST Premier turnira će se održati i grupne kvalifikacije sa Showdown turnirom.

 • 23. novembar – BLAST Premier Fall 2021 Finals

Format jesenjeg BLAST Premier turnira će biti identičan prolećnom.

 • 14. decembar – BLAST Premier Global Finals 2021

Finalni BLAST Premier turnir u godini, gde će se 8 najboljih ekipa takmičiti za nagradni fond od milion dolara. 21. januar — PUBG Mobile Global Championship Season 0 Finals (PUBG Mobile)

Turnir u jednom od najpopularnijih mobilnih naslova na svetu se održao u Coca-Cola Areni u Dubaiju, i bio je emitovan na 10 jezika. 16 najjačih ekipa se takmičilo za nagradni fond od 1,2 miliona dolara. Šampionsku titulu i 700,000 dolara su odneli momci iz Hong Konga, Nova Esports. 22. januar – LEC / LCS (League of Legends)

Kao što je to slučaj sa Dotom 2, i nova profesionalna League of Legends sezona je već uveliko počela. Osim početka LEC Springa, trenutno nam nije poznat datum početka ostalih evropskih sezonskih liga. Naredne američke sezonske lige su organizovane na sledeći način:

 • 5. februar – LCS Spring 2021
 • 4. maj – LCS Summer 2021
 • 7. avgust – LCS Championship 2021

2. februar – PUBG Global Invitational.S 2021 (PUBG)

Kao glavni događaj čitave profesionalne PUBG sezone, Global Invitational.S 2021 će se održati u Južnoj Koreji, gde će se ekipe boriti za sjajan nagradni fond od 3,5 miliona dolara. Igrači će se susresti u LAN-u, ali neće imati publiku uživo. 9. februar – Six Invitational 2021 (Rainbow Six Siege)

Iako se obično održava u Montrealu, Six Invitational je zbog COVID-19 pandemije ove godine premešten u Pariz. Turnir će se održati u LAN-u, ali bez publike. Na ovogodišnjem Six Invitational ćete imati priliku da pratite ekipe kao što su G2 Esports, Team Liquid i Virtus.pro, kao i prošlogodišnje šampione Superstation Gaming. 16. februar – IEM Katowice 2021 (CS:GO, StarCraft II, Warcraft III)

Iako je IEM Katowice 2020 nekim čudom bio održan u LAN-u (bez publike naravno), ovogodišnji će nažalost biti prebačen u onlajn format. Organizatori će uprkos tome dati sve od sebe da nam predstave stvarno nezaboravne CS:GO, StarCraft II i Warcraft III turnire. Do kraja godine ćete imati priliku da pratite još 3 IEM događaja:

 • 3. jun – IEM Summer 2021

16 ekipa će se boriti za nagradni fond $250,000. Događaj će se održati u ESL studiju na Malti.

 • 14. oktobar – IEM Fall 2021

Jesenja verzija IEM Summer turnira.

 • 2. decembar – IEM Winter 2021

Veoma sličan format prethodnim turnirima, osim što će se ovaj održati u Aziji.

Foto: Capcom 19. februar – Capcom Cup 2020 (Borilačke igre)

Najveći turnir u borilačkim igrama je prvobitno trebalo da se održi u Dominikanskoj Republici. Međutim, Capcom se nedavno oglasio sa objavom da će čitav događaj ipak biti prebačen u onlajn format, ali da će se održati u istom terminu. 10. mart – ESL Pro League Season 13 (CS:GO)

Trenutni plan je da se nova ESL Pro League sezona održi u studiju na Malti, koji će ugostiti 24 ekipe i prenositi njihovu borbu za nagradni fond od $750,000 i BLAST Global Final 2021 plasman.

 • 1. septembar – ESL Pro League Season 14

Očekuje se isti format, mesto i nagradni fond kao i kod 13. sezone. 29. april – DreamHack Masters Spring 2021 (CS:GO)

Još jedan CS:GO turnir koji organizuje ESL. 16 ekipa će otputovati na Maltu gde će se takmičiti za nagradni fond od $250,000. Proleće – Overwatch League Season 4 (Overwatch)

Za sada postoje samo glasine o terminu naredne Overwatch League sezone. Jedina informacija koju nam je Blizzard za sada dao je da će 4. sezona će početi na proleće. Leto – Mid-Season Invitational 2021 (League of Legends)

Riot nam za sada nije dao nikakve informacije vezane za Mid-Season Invitational 2021 turnir. Imajući u vidu globalnu situaciju, postoje velike šanse da će biti otkazan, kao što je to bio slučaj i u 2020-oj. U suprotnom, najverovatnije će se održati u letnjem terminu. 6. jul – ESL One Cologne 2021 (CS:GO)

Jedan od najpoznatijih CS:GO turnira bi trebalo da se održi početkom jula. Još uvek nam nije poznato da li će biti prebačen u onlajn format, ili postoje nade da ćemo se vratiti u Lankses arenu u Kelnu.

Foto: Valve Avgust – The International 2021 (Dota 2)

Iako postoje spekulacije da će biti prebačen na Novi Zeland, Valve se još uvek drži svoje najave da će se TI 10 održati u Stokholmu, kao što je planirano prethodne godine. Tačan datum i format turnira nam još uvek nije poznat. Avgust – FIFA eWorld Cup 2021 (FIFA21)

FIFA eWorld Cup 2021 se vrača ove godine, a kvalifikacije su uveliko u toku. Organizatori još uvek nisu objavili tačan datum, ali znamo da se obično održava u avgustu. Avgust – Septembar – Worlds 2021 (League of Legends)

Riot je prošle godine učinio nezamislivo, i uprkos pandemiji uspeo da organizuje najveći League of Legends turnir godine u LAN-u, što nam daje velike nade za 2021. Tačan datum nam još uvek nije poznat.

Izvor: B92

Povezane vesti